Metaverse Nedir?
Metaverse Nedir?

Bu terime Metaverse, Mirror World, AR Cloud, Magicverse, Spatial Internet veya Live Maps diyebilirsiniz, ancak kesin olan bir şey var: yakında büyük bir gelişme geliyor ve bu büyük bir olay. Metaverse henüz bir gerçeklik haline gelmedi, ancak İnternet'in bir sonraki evrimi olabilme niteliği taşıyor. Yakın dönemde en önemli teknoloji haberi, Facebook'un gelecekteki hedef ve hedefleriyle açıkça tutarlı olacak şekilde kendisini Meta olarak yeniden adlandırmasıydı.

2019'dan itibaren DC Comics yazarları, diğer versiyonları ve alternatif zaman çizelgelerini etkileyen gerçekliğin merkezi bir versiyonuna atıfta bulunmak için “ Metaverse ” terimini kullanmaya başladılar. Neil Stevenson, gerçek insanların avatarlarının yaşadığı bir 3B sanal dünyaya atıfta bulunduğu 1992 tarihli A Snow Catastrophe adlı romanında "metaverse" terimini kullandı. Yazar Neil Stevenson, gerçekçi 3D binalarda ve diğer sanal gerçeklik ortamlarında bulunan gerçekçi avatarları tanıttığı 1992 bilimkurgu romanı Snow Crash'de " metaverse " terimini ortaya atıyor .


O zamandan beri, çeşitli gelişmeler gerçek bir meta-evrene, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3D holografik avatarlar, video ve diğer medyayı içeren sanal bir çevrimiçi dünyaya giden yolu işaretledi. Metaverse'in teknolojisi tam olarak gerçekleştirilmekten uzak olsa da, sanal bir çevrimiçi ortamda çalışabileceğiniz, oynayabileceğiniz, çalışabileceğiniz, oluşturabileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz ve arkadaşlarınızla etkileşime geçebileceğiniz bir yer olacağı tahmin edilmektedir.


İnsanlar sanal dünyaya, gerçek hayatın tüm yönlerinin sanal varlığını yansıtan bir portal olarak herhangi bir bilgi işlem cihazı (akıllı telefon, PC, AR/VR cihazı vb.) aracılığıyla erişeceklerdir. Metaverse kullanıcıları, yalnızca dijital içeriğe göz atmak yerine, dijital dünya ile fiziksel dünyanın buluştuğu alana kendilerini kaptırabilecekler. Sosyal medyanın çevrimiçi pazarlama alanını tamamen değiştirmesi gibi. Bu dünyadaki her şey gibi, meta-evren de pazar odaklı olacak ve şu anda hayatta yaptığımız her şey için kullanılacak.
Sonunda, insanlar meta veri deposuna tamamen sanal olarak girebilecekler. Yani, meta veri deposu büyüdükçe, kullanıcı etkileşimlerinin modern teknoloji tarafından desteklenenlerden daha çok boyutlu olacağı çevrimiçi alanlar oluşturulacaktır. Meta veri deposu kavramı şu temellere dayanmaktadır: Sanal Erişilebilir 3B ve gerçek zamanlı etkileşimli ortamların sosyal ve kurumsal etkileşimleri dönüştüreceği fikri.

Bu, farklı şekillerde tezahür edebilir, ancak birçok uzman, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçekliğin bir kombinasyonu olan “artırılmış gerçekliğin” (XR) önemli bir rol oynayacağına inanıyor. Schneider Electric'in Baş Strateji Sorumlusu Adam Compton, Metaverse'i fiziksel dünyayla paralel çalışan tamamen sürükleyici, kısmen gerçek ve kısmen dijital bir deneyim olarak görüyor.

Meta-evreni, dijital dünya ile fiziksel dünyanın kesiştiği noktada yer alan, artırılmış gerçeklik, sihir, hikayeler ve işlevlerle dolu bir dünya olarak tasavvur ediyoruz. Temel olarak bu, insanların buluşmak, çalışmak ve oyun oynamak için sanal gerçeklik kulaklıklarını, artırılmış gerçeklik gözlüklerini, akıllı telefon uygulamalarını veya diğer cihazları kullanabilecekleri, birbirine bağlı sayısız sanal topluluktan oluşan bir dünyadır. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve video dahil olmak üzere birden fazla teknik unsurun bir kombinasyonudur ve kullanıcıların dijital dünyada “yaşamalarına” olanak tanır. Metaverse destekçileri, kullanıcılarının konserler ve konferanslardan dünya çapında sanal gezilere kadar çeşitli etkinliklerde çalışabileceğini, oynayabileceğini ve arkadaşlarıyla iletişim halinde kalabileceğini hayal ediyor.

Facebook, internetin geleceğinin sanal ve meta olacağını söyledi. On yılın sonunda, Metaverse adlı sürükleyici bir 3D dünyada çalışan ve oynayan 1 milyar insan olacağına inanılıyor. Metaverse'in teknolojiyle etkileşim biçimimizi temelden değiştireceğine inanıyoruz. Metaverse'in ayrıca gerçek dünya ekonomisiyle güçlü bir bağlantısı olması ve sonunda bunun bir uzantısı olması bekleniyor.

Ve meta veri deposunun bir avuç şirkete ait olmaması gerektiğini düşünüyorsanız, kripto para birimleri ve değiştirilemez belirteçler veya NFT'ler gibi daha az merkezileştirilmiş sanal dünyaları kolaylaştırabilecek yeni teknolojiler var. Fortnite, Minecraft ve Roblox gibi çevrimiçi oyun evrenlerinde bir metaverse ipuçları zaten var. Bu "metaverse" çabası, terimi kullanmadan en önemli metaverse kavramlarından bazılarını yansıtan çok sayıda çevrimiçi oyun ve toplama yerlerini içeriyordu.

Tim Sweeney (Yayıncı Fortnite Epic'in CEO'su) ve Facebook CEO'su Mark Zuckerberg gibi insanlar, günümüzde İnternet'teki tek bir sosyal ağ gibi, daha büyük, birbirine bağlı bir meta veri tabanının bir parçasını oluşturduklarını söylüyorlar. Metas'ın vizyonunu bozduktan sonra - ve meta veri deposunun tarihine bir kavram ve birçok farklı çevrimiçi alanın bir düzenlemesi olarak baktıktan sonra - birlikte ele alındığında meta veriyi tanımlıyor gibi görünen aşağıdaki öğeleri belirledik.

Metaverse, daha önce imkansız olan bir kimliktir. Günümüzde metaverse, insanların dijital avatarlarla temsil edildiği (ilk oyuncunun hazır olduğunu düşünerek) paylaşılan bir sanal alandır. Meta-evren, sanal artırılmış fiziksel gerçekliğin ve tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçekliğin toplamını içeren fiziksel kalıcı sanal alanın kaynaşmasıyla oluşturulan ortak bir toplu sanal alandır.